Blog – Geen inspiratie? Kopieer, dat deed Picasso ook!

Lekker aan de slag, of toch niet?

Ken je deze situatie? Je hebt alles klaar staan om lekker creatief aan het werk te gaan… maar je voelt geen inspiratie!

Ik ken het maar al te goed. Ik leid mijzelf dan vaak af met zaken als opruimen, boodschappen doen of zelfs met de  afwas?!?!?!  In de hoop dat de inspiratie dan in een keer opborrelt.

Maar is afwachten de beste actie?

Kopiëren is ook een kunst

Wist je dat een van de grootste talenten van de vorige eeuw, Pablo Picasso, veel schilderijen van  zijn voorgangers kopieerde?

Of beter gezegd ze ter inspiratie nam om daar weer zijn eigen draai aan te geven. Vanaf de jaren vijftig leefde Picasso zich uit met het kopiëren van werken die hem inspireerden.

De ‘Las Meninas’ van Velazquez bleek bijvoorbeeld een onuitputtelijke bron van inspiratie.

(Afbeelding: Las Meninas, links Picasso, rechts Velazquez)

Een nieuw origineel

Een ‘kopie’ betekende bij Picasso niet dat hij alle elementen van het origineel overnam. Hij schilderde wat hem uitkwam, koos voor een ander perspectief, liet personages weg of hij kleedde ze uit.

Hij reconstrueerde eigen werken, met respect voor het origineel, maar ook met ironie. En zo werd het schilderij uiteindelijk toch van hemzelf!

3 tips om de creatieve inspiratie te creëren

1 – Niet wachten. Breng jezelf in beweging

Dit is de actieve manier. Je begint met schetsen en verwacht niets. Gewoon tekenen wat er in je opkomt. Je schetst vellen vol en kijkt na een uur wat je opvalt.

Welke vormen komen naar boven? Van daaruit wordt de volgende stap vanzelf duidelijk.

2 – In stilte kijken naar innerlijke beelden

Je gaat zitten en kijkt voor je uit. Je neemt elke  gedachte, gevoel en beeld waar die nu in je zelf omhoog komt. Niets forceren, maar bewust waarnemen.

Na een tijd neem je een schetsvel en tekent dat wat in je naar boven is gekomen. Je innerlijke beelden heb je nu vastgelegd. Kijk welke volgende stap zich aandient.

3-  Kopieer datgene wat je mooi vindt

Je hebt net gelezen dat de grote meester dat ook deed. Dus neem een schilderij, een beeld of iets anders wat je mooi vindt en ga onderzoekend tekenen.

Teken het na en neem de tijd om het beeld echt te verkennen. In de fase daarna kun je het beeld zo aanpassen dat het jouw eigen beeld wordt.