Tips voor de beginnende hakker

Wat mij de laatste jaren opvalt tijdens de Ouroubouros beeldhouwvakantie

Cursisten kiezen vaak voor een mooi uitziende steen, de witte of blauwe albast zijn veruit favoriet, in plaats van een blok kalksteen. Ik geef tips en laat via een korte video zien dat de keuze voor een blok kalksteen ook een mooi creatief beeld oplevert.

De verleiding van stenen ligt op de loer

En zeker wanneer je nog geen idee hebt van wat je wilt gaan maken. En dat snap ik wel, sommige stenen zien er zonder enige bewerking al prachtig uit. Je ziet soms kristallen en ze hebben uit zichzelf al een mooie vorm. Daarnaast is albast mooi glad en glanzend te schuren, dat telt ook zeker mee in de keuze. Vaak hoor ik cursisten roepen, ” de steen is al zo mooi, ik ga er niets meer aan doen!”

Natuurlijk, een blok kalksteen ziet er op het eerste gezicht saai uit

Maar deze steensoort is juist voor de beginner veel makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld albast. Kalksteen heeft namelijk geen breuklijnen, dus er zal niet ineens een stuk afbreken tijdens het hakken, en je maakt er makkelijker rondingen mee.

Voor een beginnende beeldhouwer is het waarschijnlijk moeilijk voor te stellen welk beeld in zo’n blok steen kan zitten. En omdat kalkstenen in blokken wordt gezaagd, komt het massief over en dan is het al helemaal lastig om jouw beeld voor je te zien.

Ik heb een korte video (c.a. 1.30 min.) van het hakproces van mijn laatste beeld gemaakt. Hierin laat ik je zien hoe vanuit een blok kalksteen een eigen beeld ontstaat, wat niet meer verwijst naar massief, blokkerig en saai!

Tips voor de beginnende hakker

Tip 1 – Verzamel foto’s die je inspireren. Begin met een idee dat je verder uitwerkt door te schetsen op papier. Daarna gebruik je klei om het idee 3-dimensionaal verder te laten groeien.

Tip 2 – Teken op het kleimodel verticale en horizontale lijnen. Zodat je dit, op een grotere schaal, over kan nemen op je steen. Zo bepaal je de verhoudingen, hoogtes, breedtes en dieptes.

Tip 3 – Wil je de techniek van hakken goed onder de knie krijgen? Ga dan voor een blok kalksteen, zoals een Pierre de Lens. Deze is redelijk hard, maar fijn om in te werken, heeft geen breuklijnen en is met voldoende schuren ook glad (en zelfs glanzend!) te krijgen.