David Hockney – Schilderen op de Ipad

David Hockney

David Hockney

Al vanaf de tijd dat ik studeerde aan de Kunstacademie is David Hockney een inspiratiebron geweest. Hij schilderde en tekende altijd met zoveel kleur en plezier, wat bijzonder was in de jaren ’80, want donkere kleuren en zware onderwerpen waren toen een trend. Maar zijn werk bruiste, is nog steeds vol leven, en is altijd licht gebleven zonder oppervlakkig te zijn.

Landschap, olieverf

Landschap, olieverf

 

Experimenteren

Nieuwe technieken hebben hem altijd geboeid. Sinds een paar jaar gebruikt hij de Ipad om zijn werk te maken. Niet vreemd, want daarvoor zette hij de polaroid en fax in om zijn kunst te creëren.

david-hockney-tennis-1989-fax-paper-on-a4-saltaire

Zoo without animals. Fax

 

 

 

Fax

In oktober 1989 neemt hij deel aan de Biënnale van São Paulo met uitsluitend gefaxte werken. De faxen werden aan elkaar bevestigd tot een gezamenlijk kunstwerk.

Polaroidperspectief

hockney-chair-polaroid

Stoel, polaroidfoto’s

Toen de polaroid in kwam kon je meteen zien wat je gefotografeerd had. In die tijd een bijzonderheid. Nu weten we niet beter met de digitale fotografie. Hockney was altijd al gefascineerd door het perspectief en gebruikte de polaroid om een onderwerp van verschillende kanten te bekijken en vast te leggen.

Ipad

En ook de Ipad is voor Hockney (nu 77 jaar jong) een tool met onuitputtelijke mogelijkheden. Hij speelt met de techniek alsof hij een schilderij maakt. Op de video zie je een verslag van een tentoonstelling van digitale tekeningen van Hockney. Ook zie je hem op de Ipad werken.

 Onbegrensde Creativiteit

Deze man maakt voor mij duidelijk dat het niet uitmaakt welke middel je gebruikt om kunst te maken. Het kan ook papierknippen, glasblazen of borduren zijn. Het gaat om de intentie, het plezier en de vakmanschap.

Ron

P.s. Ik ben natuurlijk ook op de ipad aan de slag gegaan…. Nou, dat is leuk, maar niet meteen geslaagd te noemen :-) Als ik wat meer geoefend heb zal ik wat tekeningen laten zien. Even geduld…

 

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hosting en onderhoud door: CAP5 B.V.