FAQ Coronavirus

20 mei
Als het virus het toelaat, gaan de Franse grenzen deze zomer open voor Europese toeristen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van Europa en Buitenlandse Zaken Jean-Baptiste Lemoyne aangekondigd. Tot vijftien juni blijft de grens voor toeristen in elk geval gesloten.

“Tegen de Belgen en Nederlanders, zeker tegen degenen die een tweede huis in ons land hebben, zou ik graag willen zeggen: wees welkom in Frankrijk. Dat zijn mensen die een band met ons land hebben en er belasting betalen. We willen deze mensen weer kunnen ontvangen. Er wordt aan gewerkt.”

bron: https://www.demorgen.be

15 mei
Diverse Nederlandse media berichten (o.a. de NOS) dat buitenlandse toeristen komende zomer niet welkom zijn in Frankrijk. Maar dit heeft de Franse regering NIET aangekondigd.

Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, zou dit hebben laten “doorschemeren” in een televisie-interview vanochtend. Maar hij heeft in dat gesprek alleen gezegd dat de Franse toeristische sector deze zomer mogelijk moet zien te overleven zonder buitenlandse toeristen.

Hij liet daarbij volkomen in het midden of dat het gevolg zou zijn van een vrijwillige keuze van vakantiegangers of van Franse maatregelen. In Europese context wordt juist gesproken over de mogelijkheid om reizen tussen bepaalde Schengenlanden weer vrij te maken vanaf 15 juni.

Het officiële standpunt van de Franse overheid is nog steeds dat er op zijn vroegst eind mei beslissingen genomen worden over de zomer. 

bron: https://www.frankrijk.nl/

14 mei
Vandaag kondigde de Frans regering aan dat de Fransen in juli en augustus gewoon op vakantie mogen: de 100 km-regel vervalt in de zomer. Over buitenlandse reizigers is nu nog geen concrete uitspraak gedaan, maar de EU drong deze week aan op vrij reizen tussen Schengenlanden in de zomermaanden, mits de situatie dat toelaat.

3 mei
België houdt tot en met maandag 8 juni zijn grenzen dicht voor alle niet-essentiële reizen. Dat heeft het Belgische crisiscentrum bekendgemaakt. Zonder goede reden mogen Belgen het land niet uit en buitenlanders het land niet in.

2 mei
We hebben moeten besluiten om de schrijfweek en de wandelweek in de maand juni te annuleren. De noodtoestand blijft tot 25 juli gehandhaafd. En we krijgen op z’n vroegst op 2 juni zekerheid of de grenzen in België en Frankrijk open gaan. Dat is te laat.

De wandelweek van 19 tot 26 september gaat vooralsnog wel door. De schrijfweek is verplaatst naar 12 tot 19 september.

22 april
Vandaag heeft de Franse minister-president nieuwe maatregelingen afgekondigd. Deze duren tot 20 mei. Tot nu die tijd kunnen wij geen gasten ontvangen. We wachten af wanneer er ruimere maatregelingen worden aangekondigd.

Vraag en antwoord

Gaan de zomerweken door?
Wat we op dit moment ( 2 mei ) kunnen zeggen is dat de zomer- en najaarsweken doorgaan.

Wat is het plan als de zomerweken niet doorgaan?
We zijn bezig met een plan B. We kunnen besluiten om de weken te verplaatsen naar het eind van de zomer, naar eind augustus en september. Wanneer dit wordt besloten is nog niet duidelijk. Meld je aan voor onze mailing, dan ben je als eerste op de hoogte.

Loop ik risico als ik nu een vakantie bij jullie boek?
Nee hoor, omdat we ruime annuleringsvoorwaarden hanteren, loop je geen enkel risico. Alle weken in de zomer en najaar zijn gewoon te boeken. Mocht de vakantie niet door kunnen gaan, dan krijg je je geld terug of je ontvangt een voucher voor 2021.

Waarom zou ik nu een vakantie boeken?
Uit het verleden weten we dat mensen na een crisis er weer uit willen. Na een tijd vol spanning en onzekerheid is er grote behoefte aan ontspanning en plezier.

Er ontstaat altijd een grote drukte als er wel weer gereisd mag worden. Het kan slim zijn nu al te boeken. Zeker omdat de je door de ruime annuleringsvoorwaarden geen enkel risico loopt.

Tot wanneer kan ik annuleren?
Je kunt tot 4 weken voor aanvang van je vakantieweek kosteloos annuleren. Onze annuleringsvoorwaarden vind je hier.

Kun je treintickets en vliegtickets naar Frankrijk annuleren vanwege de coronacrisis?

Thalys-tickets voor reizen tot en met 15 mei kunnen 1 jaar lang kosteloos omgeboekt of geannuleerd worden. Thalys houdt een minimale dienstregeling in stand tussen Parijs en Amsterdam of Brussel: op het moment rijdt er slecht één trein per dag. Vanaf 9 juni worden dat twee treinen per dag.

KLM en Air France hanteren ook flexibele regels voor reizen t/m begin juli die nog voor de panepidemie geboekt zijn. Voor vluchten naar Frankrijk die je nu boekt, gelden flexibele annuleringsvoorwaarden.

Wil je op de hoogte blijven van onze workshops en vakanties?

Meld je dan aan voor de Ouroubourosmail. Je bent dan als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.