Google Arts & Culture Project

Bekijk het mooiste schilderij vanuit je luie stoel!

We hebben in Nederland veel prachtige musea, waar je makkelijk naar toe kunt om de mooiste kunstwerken te bewonderen. Maar voor sommige kunstwerken moet je soms duizenden kilometers reizen. Bijvoorbeeld naar St.Petersburg, New York of Florence. Jammer natuurlijk, want zo mis je veel moois.

Maar er is een manier om toch je kunstwerk van dichtbij te bekijken. Thuis vanuit je luie stoel waan je je alsof je er voor staat, in een prachtig museum en… zonder al die drukte van grote groepen toeristen.

Ken je het Google Arts en Culture Project al?

Via dit digitale project van Google kun namelijk virtueel binnen kijken in de beste musea over de hele wereld. Het Rijksmuseum in Amsterdam doet hier aan mee, maar ook het MoMa uit New York, het Uffizi in Florence en de Hermitage in St. Petersburg.

Het project bestaat al een paar jaar en in het begin kon je alleen virtueel in de ruimte van verschillende musea lopen, zoals de streetview-modus van Google Maps. Dat was toen al een hele bijzondere ervaring.

Maar nu zijn de mogelijkheden uitgebreid. Je kunt inzoomen op schilderijen, een 360 graden view krijgen van verschillende kunstprojecten en er zijn zelfs youtube-video’s waar je 3D kunt kijken met een speciale bril of inzoomen in de video-opname.

Zin gekregen om het uit te proberen? Klik dan op de onderstaande links en geniet!

Zoom in en bekijk elk detail

Met deze optie kun je kunstwerken van dichtbij bekijken. Neem bijvoorbeeld dit schilderij ‘Restaurant Rispal at Asnières’ van Vincent van Gogh. Via de link kun je zelf de verfstreken van heel dichtbij bekijken, echt spectaculair! Zo dichtbij kom je normaal nooit bij een groot meesterwerk.

Bekijk je favoriete kunstwerk met een levendige blik

In samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heeft het Google Cultural Institute een waanzinnige ervaring ontworpen.

‘De val van de rebelengelen’ (1562) van Bruegel komt voor je ogen tot leven. Detail voor detail, denk aan bewegende vleugels, mensen en andere wezens. Je kunt in de video zelf bepalen welke kant je opkijkt, gebruik je muis daarvoor om te sturen.

Loop virtueel door musea of plekken in de wereld

Google maakt het mogelijk om verschillende unieke plekken in de wereld, van operahuizen tot oude bibliotheken te bezoeken. Met een blik van 360 graden bepaal jij wat je wilt zien. Het is niet te filmen! Bekijk hier welke plekken je kunt bezoeken vanuit je luie stoel…

Wel eens gedroomd om de Taj Mahal te bezoeken? Dat prachtige gebouw met zijn rijke architectuur? Dat kan nu op dit moment. Klik op de afbeelding en scroll met je muis naar de details van dit wereldwonder.