Hygiëne Protocol Covid-19

Bijgewerkt op 06-01-2021

Vanuit de ervaring van zomer 2020 kunnen we vertellen dat onze maatregelen simpel en doeltreffend zijn geweest. Iedereen heeft zich makkelijk kunnen houden aan de nieuwe maatregelen en zich veilig gevoeld. Niemand is besmet geraakt.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Met dit protocol nemen wij als organisatie de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op onze locatie. Maar we kunnen dit alleen samen doen.

We vragen dat jij ook jouw verantwoordelijkheid neemt, voor jezelf en de andere gasten. Alvast, heel erg bedankt!

Social distancing
Binnenshuis
In Frankrijk is de officiële afstand 1 meter. In Nederland is het 1,5 meter. Wij houden op Ouroubouros het gemiddelde aan. Zeg maar twee armlengtes.

Buitenshuis
Het is zomer en je verblijft 90% van de tijd buiten. Omdat er overal natuurlijke ventilatie is en de straling en warmte van de zon ook zijn werk doet, loop je buiten weinig tot geen risico.

Mondkapjes
We dragen op Ouroubouros in principe geen mondkapje. Aan jouw de keus om wel of geen mondkapje mee te nemen en te dragen natuurlijk.

Het is sowieso wel verstandig om een mondkapje mee te nemen. Mocht je uitstapjes willen maken, dan kan het goed zijn dat winkels en cafés je verplichten dit binnen te dragen.

Tip: Voor tijdens het reizen en uitstapjes, vind je hier een betrouwbaar, getest en goedgekeurd, niet vochtdoorlatend mondkapje met HEPA-filter > www.coolblue.nl

Sanitair
Onze vrijwilligers zien er scherp op toe dat elke badkamer schoon is en blijft. Zij lopen per dag meerdere sanitaire rondes. We zorgen voor maximale ventilatie, zodat dit de mogelijke dampen snel afvoert.

We hebben op de locatie 5 badkamers met toilet, 1 apart toilet en 2 eco-toiletten buiten. We koppelen iedereen, gast en teamlid, aan een gedeelde badkamer en toilet. Hierdoor verdelen we de drukte en verspreiden het risico.

Badkamers
Daarnaast zorgen we ervoor dat er in elke natte ruimte een set schoonmaakspullen aanwezig is, voor eigen gebruik. Door zelf schoon te maken (denk aan wc-bril, kraan, deurknop, etc.) weet je zeker dat alles in orde is. We zorgen dat alles snel en simpel gereinigd kan worden.

Toilet in huis
Ook hier zijn alle spullen aanwezig voor de schoonmaak aanwezig.

Belangrijk – We zijn met een kleinere groep mensen samen. Het toiletpapier kan doorgespoeld worden.

Belangrijk – Zorg dat je voor het doorspoelen de klep van de toiletbril naar beneden doet. Hierdoor spoelen eventuele dampen mee. Wanneer de klep omhoog staat is de kans aanwezig dat er door het doorspoelen dampen worden verspreid in de ruimte.

Nadat je het toilet/badkamer hebt gebruikt vragen we je 3 dingen te doen.
1 – het raam open te zetten
2 – de zandloper die buiten de ruimte staat om te draaien. Deze is na 5 minuten klaar en dat is het teken dat de volgende gast de ruimte kan gebruiken.
3 – je handen te wassen

Eco-toilet buiten
Het eco-toilet heeft geen waterafvoer, de ontlasting wordt bedekt met houtschaafsel. Deze worden zodanig aangepast, dat ze beter geventileerd kunnen worden.

Nadat je het eco-toilet hebt gebruikt vragen we je 3 dingen te doen.
1 – de deur open te zetten
2 – de zandloper die buiten de ruimte staat om te draaien. Deze is na 5 minuten klaar en dat is het teken dat de volgende gast de ruimte kan gebruiken.
3 – je handen te wassen

Hal, trap en kamers
De vrijwilligers zorgen ook dat veel aangeraakte elementen in huis, zoals deurknopen, trapleuningen, etc. meerdere malen per dag worden ontsmet.

Handen wassen
We vertellen niets nieuws met dat minimaal 20 seconden je handen wassen zorgt dat verspreiding grotendeels wordt geminimaliseerd. In het huis zijn voldoende plekken om je handen te wassen na gebruik van het sanitair. Ook buiten komen er plekken om je handen te wassen.

Keuken
Onze koks zijn zich zeer bewust dat zij superhygiënisch te werk moeten gaan. Handen wassen is een van de belangrijkste elementen. Daarnaast is de keuken verboden voor onbevoegden.

Samen eten
In de ochtend en middag maken we gebruik van een lopend buffet. Belangrijk is dat iedereen van te voren zijn/haar handen wast. We zorgen dat er hiervoor extra plekken komen. Zo voorkomen we dat het risico drastisch wordt verminderd. Ook de looproute gaan we iets aanpassen, zodat drukte wordt voorkomen.

We eten normaal aan 1 grote lange tafel op de veranda. Gezellig, maar nu is dat niet een goede optie. We gaan de tafels uit elkaar halen, wellicht ook op een andere plek plaatsen, en zorgen dat iedereen voldoende ruimte heeft.

In de avond wordt het eten vaak uitgeserveerd. We weten dat de horeca in Nederland mag uitserveren aan tafel. Hierdoor is de afstand tot elkaar even minder dan de afstand die wordt voorgesteld. Wij gaan er van uit dat dit voor ons ook een goede manier is.

Zang-, yoga- en improvisatieworkshop in yogastudio
De workshopruimte is ruim, 6 x 12 meter, hoog en open aan de lange zijde. Er is dus voldoende natuurlijke ventilatie en je kunt genoeg afstand houden. We zorgen dat de lessen passen bij de maatregelen van social distancing. Hierdoor loop je geen risico.

Bij de yoga gebruiken je verschillende spullen, zoals matten, blokken en kussens. Deze delen we bij het begin van de week uit en we vragen je deze na gebruik in je kamer of tent op te bergen tot de volgende les. Ook mag je je eigen spullen van huis meenemen. Reinigingsspullen zijn aanwezig.

Creatieve workshops – Beeldhouwen, tekenen en schilderen
Deelnemers aan de creatieve workshops werken vaak solo of in kleine groepjes. We zorgen er voor dat iedereen voldoende afstand houdt.

In de schuur waar alle materialen zijn is er meer kans op drukte. We maken in het begin van de week afspraken hoe we hier mee omgaan.

Massage
Onze masseurs bieden naast de oliemassage en shiatsu-massage ook andere type massages aan. Zoals voetenmassage. Op deze manier loop je, in de goed geventileerde ruimte, geen enkel risico.

Zij gaan voor de massage met je in gesprek over welke maatregelen jij wilt dat zij nemen. Met of zonder mondkapje, welke type massage, etc. Veel is mogelijk.