Leestip – De Koning en de Nar

Iedereen heeft inspiratiebronnen. Dat kan van alles zijn, een mens, een boek, een idee. Een van mijn inspiratiebronnen, zeker voor de improvisatie-workshops, is het boek “De koning en de nar” van Henk Hofman.

Hij was tijdens mijn opleiding tot dramatherapeut, nog voor mijn opleiding tot regisseur aan de Toneelacademie, degene die de spellessen gaf. Eigenlijk was hij mijn eerste echte dramadocent.

Nog voor ik van theater mijn vak ging maken leerde hij me stap voor stap wat spelen is en hoeveel impact dat heeft. En niet alleen op de speelvloer, maar ook zeker op je eigen leven.

Ook na alle lessen die ik nog na Henk heb gevolgd, kom ik toch vaak terug op zijn input van toen. De inhoud van dit boek en zijn lessen hebben nu eenmaal de basis bij mij gelegd.

De koppeling van het eigen verhaal en de scene

De koppeling van het persoonlijke verhaal van de speler met het verhaal dat verteld wordt, was destijds een uitgangspunt bij de Dramatherapie-opleiding. En juist in dit boekje stelt hij dat precies in het spelen centraal.

Elke keer als er op de spelvloer een verbinding tussen het eigen verhaal en het gespeelde plaatsvindt, is dat een klein wonder. Een wonder dat onmiddellijk als het plaatsvindt, de waarde van spelen als kunstvorm en als persoonlijk ontwikkelingsmiddel duidelijk maakt.

”Overal is theater, zelfs op het toneel”

Het is een makkelijk toegankelijk boek waarmee je op een speelse manier toegang krijgt tot de theaterwetten van het improviseren. En die ook nog eens voor jezelf in het dagelijks leven toepasbaar zijn. Want zoals hij het noemt: ”Overal is theater, zelfs op het toneel”.

Henk is een dramadocent en een storyteller, en dat dat een vak is merk je in dit boek. Hij vertelt, aan de hand van veel oefeningen en voorbeelden, hoe improvisatie op de spelvloer werkt.

“Reken maar dat er verhalen komen. Vaak moedig ik mensen aan om “te spelen of hun leven ervan afhangt”. Dat klinkt dreigender dan ik bedoel. Eigenlijk wil ik zeggen: speel met hart en ziel.

En hoewel de ziel gebaat is bij stilte, daar moet nog eens een leeg boek aan worden gewijd, is spelvreugde een kwaliteit van ons hart en kan hiermee een poort naar de ziel worden geopend. Als je deze spelvormen toepast, doe het dan hartveroverend.”