Luisteren en spelen met al je zintuigen open

Je bent aan het repeteren voor een stuk. Je kent je tekst, hebt ook best een idee over je rol, de scene en waar het heen moet.

En dan opeens verkramp je.

Opeens heb je het gevoel, dat het niet gaat. Het lukt niet. Je vraagt je überhaupt af of het wel gaat lukken, of je dit wel kunt… dat spelen. Het zou toch vanzelf moeten gaan?

Dan komen meer gedachten omhoog. ‘Zie je wel, misschien heb ik toch geen talent, heb ik me er gewoon al die tijd doorheen gebluft’ of ‘ik moet meer mijn best doen, en dus harder werken, om de scene goed te krijgen’.

Je doet wel je best, maar je voelt vooral een toenemende blokkade, het stroomt niet.

Kon je je maar meer ontspannen, uit je hoofd blijven…

Ja, dat wil toch iedere speler? En voor je het weet sta je toch een partij je best te doen om te ontspannen!

Herken je dit? Dan weet je ook dat ‘het hard je best doen’ meestal een averechts effect heeft. Waarom? Omdat je een ander deel van je hersenen moet gaan aanspreken.

Natuurlijk is het soms heel effectief om je best te doen om iets te bereiken. Niets mis mee. Maar met toneel, en eigenlijk alle creatieve acties werkt het net anders.

Onder druk staan en toch ontspannen zijn

Dus eigenlijk wil je je ontspannen op zo’n moment, terwijl je lijf juist zo op spanning staat. Gelukkig is het ontspannen te trainen, op alle mogelijke manieren, bijvoorbeeld met de Alexander Techniek.

Deze bewegingsleer helpt je met het bewust worden van je opgebouwde spanning en hoe je die loslaat.

Natuurlijk is yoga ook een goede manier om te leren ontspannen onder druk.

Als je leert zien en voelen waar je die spanning in je lijf vastzet, kun je trainen om ook onder druk ontspannen te blijven. Waardoor je meer en makkelijker open kan blijven staan voor al je zintuigen. 

Met als gevolg dat jij meer contact hebt met jezelf en de ander. En zo kom je in de flow van je creativiteit.