Verhalen in steen – Adri

Geen ervaring maar al snel aan de slag

Adri had geen ervaring in het hakken in steen, maar vertelde mij wel dat hij wel veel ervaring had in klussen en bouwen. Hij had zelfs zijn eigen huis gebouwd. Dus hij verwachtte dat hij dit klusje ook wel zou klaren.

Nog voordat ik aan de uitleg en demonstratie van de basistechnieken toe was, zag ik Adri al in de weer met hamer en beitel. Een gedreven man, zoveel was al meteen duidelijk. En Adri had een plan.

Vooropgezet idee of laat je je leiden

Je ziet niet vaak dat gasten al een compleet idee hebben van wat voor beeld ze willen gaan maken. Vaak is het zo dat men zich laat leiden door de vorm en uitstraling van de steen.  Maar Adri had een vooropgezet idee in zijn hoofd. Leuk voor de verandering!

Groene ronde vorm in serpentijn

Hij koos voor een groene serpentijn en wilde een ronde vorm maken. Een vorm die in het midden iets verschuift. En met 2 verschillende bewerkingen, een gladde en een bewerkte grove kant.

Het was nog een klus om de twee helften precies gelijk te krijgen. Dat komt omdat bij beeldhouwen je andersom moet denken en handelen. Je haalt namelijk elke keer iets weg i.p.v. dat je iets toevoegt, zoals bij de meeste creatieve uitingen. Dat werkt wezenlijk anders…

Wat er af is, komt niet meer terug. Dus het is zaak precies te werk te gaan, maar de steen reageert ook op zijn eigen manier. Daar moet je dus rekening mee houden. Het is Adri, na vele pogingen, goed gelukt om ronde heldere lijnen te krijgen.

Beeld krijgt zeker mooie plek in huis

Om de steen meer levendigheid te geven wreef Adri, tijdens de presentatie aan het einde van de week, olie op de glad geschuurde kanten. De olie dringt in de steen en laat daardoor meer details en lagen zien. Het resultaat is een mooi rustgevend beeld geworden. Ik vermoed dat dit kunstwerk een mooi plekje in huis heeft gekregen.