Het verschil tussen Yin en Yang yoga

Tijdens de yogaweken variëren onze yogadocenten tussen verschillende stijlen. Iedereen heeft zijn voorkeur en de yin-yoga-stijl, een langzame en ‘zachte’ yoga, komt zeker in de yogaworkshop voldoende aan bod.

We hebben een artikel gevonden die het goed uitlegt…


Je kent ongetwijfeld de begrippen Yin en Yang. Maar wat is dit is precies? En wat is het verschil tussen Yin en Yang Yoga? Past een van de twee beter bij je dan de ander? Of kun je per keer bepalen waar je het meeste behoefte aan hebt? Ik vertel je precies hoe het zit!

Wat is Yin en Yang?

Yin en Yang zijn de Chinese benamingen voor twee tegengestelde krachten die we overal in ons leven tegenkomen:

  • er is geen licht zonder donker
  • er is geen hard zonder zacht
  • er is geen dik zonder dun
  • er is geen warm zonder koud

Bedenk maar eens: hoe kun je iets als ‘snel’ beoordelen als je niet weet wat ‘langzaam’ is? En hoe weet je wat ‘groot’ is zonder dat je weet wat ‘klein’ is?

Kortom: Yin en en Yang zijn overal aanwezig en dus ook in de yoga.

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een concrete, specifieke yogasoort die je vrij vaak tegenkomt.

Yin Yoga draait om totale ontspanning, overgave en loslaten. De yogahoudingen worden 3-5 minuten aangehouden waardoor je, met behulp van de zwaartekracht, diep in het lichaam (op het bindweefsel) oprekt.

Hierdoor ontstaat er ruimte in het lichaam, worden het weefsel en de gewrichten soepeler en kan je energie weer lekker door de meridianen stromen.

Yin Yoga draait om vrouwelijke, zachte energie en stress en spanning kunnen goed loskomen bij deze yoga.

Wat is Yang Yoga?

Yang Yoga is niet zozeer 1 specifieke yogasoort maar een overkoepelend begrip voor de actievere, meer dynamische en flow yogavormen zoals Power Yoga, Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga.

Dit zijn yogavormen waarbij je werkt op de spieren door aanspanning en het ontwikkelen van kracht en uithoudingsvermogen. Het is de mannelijke tegenhanger van Yin Yoga en de houdingen worden niet zo lang aangehouden. Deze vormen geven je energie en warmte.

Wat is het verschil tussen Yin en Yang Yoga voor je lichaam?

Yin en Yang Yoga zijn dus heel verschillende voor je lichaam. Je kunt je voorstellen dat je in bepaalde fases van je leven, of zelfs per dag van de week, behoefte hebt aan meer Yin of juist meer Yang.

In het algemeen kun je zeggen dat Yin als effect heeft dat je meer tot rust komt, ontspanning vindt en beter in je vel komt te zitten als je bijvoorbeeld stress hebt. Er ontstaat meer souplesse, ruimte en rust in je systeem.

Yang Yoga geeft je meer energie, pept je weer een beetje op als je lamlendig bent en geeft je meer (fysieke) kracht.

Wanneer kies je voor Yin Yoga en wanneer voor Yang Yoga?

Omdat Yin en Yang twee zijden van 1 medaille zijn, kunnen ze niet zonder elkaar bestaan. Mijn advies is dan ook om beide elementen in in je leven te betrekken:

  • Als je van nature actief en druk bent en je beoefent bijvoorbeeld een krachtige sport, is Yin Yoga een mooie tegenhanger om ook genoeg rust te krijgen.
  • Als je heel relaxed en misschien zelfs een tikkeltje passief en futloos bent, kun je Yang Yoga heel goed gebruiken.

(bron – https://wereldvanyoga.nl/nieuws/soorten-yoga/verschil-yin-en-yang-yoga)